peterensandra.reismee.nl

Patagonië

Hola allemaal,

Op veler verzoek weer eens een update van ons reisavontuur. Ditmaal geschreven in het onbeschrijfelijk mooie Chili!! Na zo´n 5 dagen bij Laura in Buenos Aires te hebben doorgebracht vlogen we 12 mei naar Ushuaia, het meest zuidelijke stadje van Patagonie (nouja, bijna dan...je kan hier in ieder geval op de boot naar Antarctica en ze noemen het er ´het einde van de wereld´). Al tijdens de vlucht keken we onze ogen uit, wat een mooi landschap! Het was een klein vliegveldje en toen ze ons hoorden praten kwamen er gelijk twee ´mondkapjes´ naar ons toegelopen met een aantal vragen over de griep, waar we zouden gaan verblijven en of we ons wel oke voelden. Wij voelden ons prima, dus daar waren we gelukkig zo van af. Het weer leek erg slecht de eerste dag, regen en sneeuw, maar de voorspelling is altijd ´cambia´ dus alles was nog mogelijk! We hadden op internet het goedkoopste hostel uitgezocht en dat bleek een cosy family hostel te zijn, genaamd Patagonia Pais. We werden vriendelijk in het Spaans ontvangen en wij natuurlijk met ons Lonely Planet vertaalboekje in de hand vrolijk terug babbelen (Debbie en Twan, bedankt). Een van de kamers werd bezet door een vrije familie uit Brazilie met drie kleine kindjes die allerlei talen spraken en waarmee wij dus goed konden communiceren (de kleinste van drie jaar kon zelfs Japans!). Verder veel Argentijnen, een Spanjaard een Colombiaan en een snorrevrouw (rondzwervende stinkende vrouw lijkend op een man, afkomstig uit Amerika met, jawel, een grote snor). We aten allemaal aan 1 grote tafel, dus ´s avonds werden onder het genot van lekker eten alle reisverhalen verteld. De Spanjaard heeft Peter A4tjes vol aan tips opgeschreven en vervolgens hebben we onze reisbijbel (de Lonely Planet) maar in de prullenmand gegooid.  Tijdens ons verblijf in Ushuaia hebben we een dag in het National Park Tierra del Fuego gehiked, 7 uur, prachtig natuurlandschap: door de herfst rood gekleurde bomen, die de grote meren omranden en met daarachter de besneeuwde bergtoppen, waaaaaaaauuuuwwww.  Tweede dag hebben we een boottrip gemaakt, zeehondjes van heel dichtbij gezien, op een eilandje gewandeld en een likeurtje gedronken. Terug in het hostel werd ons gevraagd of we ons nog steeds goed voelden, want ze hadden van het vliegveld gebeld. Wij voelden ons nog steeds goed. ´s Avonds bij Andrea (Argentijnse die we kenden via Couchsurfing) zelfgemaakte Empanadas gegeten, heerlijk.

De volgende dag zijn we naar Punta Arenas vertrokken waar we bij Cecillia sliepen, ze had een mooi groot huis en twee fijne bedje voor ons.  Met haar zijn we naar de kroeg gegaan om samen met haar vrienden het weekend in te luiden onder het genot van bier en veel potjes domino. In Punta Arenas hebben we in het Magellanes Forest een besneeuwde berg beklommen, sneeuwengeltjes gemaakt, paar witte ballen gegooid en genoten van het uitzicht. Helaas was in Punta Arenas niet veel te doen, waardoor we weer doorgetrokken zijn naar een van de mooiste natuurparken van Patagonie: Torres del Paine!! Ons hostel daar heet Erratic Rock en word gerund door twee doorgewinterde Amerikanen. Na nog geen twee uur in het hostel te zijn, werden we door een jongen uit Nieuw Zeeland overgehaald om de befaamde W-trek te doen in Torres del Paine.  We gingen helemaal op in zijn avonturen die hij de afgelopen dagen had beleefd en realiseerden ons ´s avonds pas wat we nu eigenlijk gingen doen.... Ons plan: 4 dagen hiken en kamperen (het is hier winter!!!).  We hadden een goede North Face berg-tent gehuurd, een pannetje, bekers, slaapzakken die tot -17 comfort geven, rubberen matjes en wat proviand (chocola, brood, bonen, ravioli en noodles). Om 11.00 s ochtends werden we in het park gedropped. De weersverwachting was slecht (maarja, el  cambia...) en die dag regende het hard en hadden we windkracht 5, kortom klote weer. We vertrokken met een Chileen en een Spanjaard, beide zeer sportief en een Chinees op gympies. Het Chineesje waren we na een uur al kwijt. Het was een barre tocht over de pampa. Peters schoenen bleken niet waterdicht en we moesten door rivieren en modder...het was behoorlijk afzien. Doorweekt kwamen we aan bij de camping, snel tent op gezet en koken want binnen een uur zou het donker worden (het was 16.30). Na een ijskoude nacht (bevroren druppels op de tent) in de richting van Glaciar Grey gelopen. De daaropvolgende dagen hebben we flink afgezien, al met al zo´n 21 uur berg op berg af, met een zware rugzak, werkelijk alle weersomstandigheden overleefd. Maar het was het waard, want de uitzichten waren fantastisch!!! Vanwege de meters hoge sneeuw de beroemde torens niet kunnen zien...Maar wat is Patagonie mooi!! Zie onze foto´s en geniet!

Nu 1 relaxdagje in het hostel en dan op naar El Calafate, Argentinie!

Tip voor de liefhebber: Filemon Wesselink van BNN is voor ´Try before you die´ in ons hostel geweest en heeft een stuk van onze route gelopen (wij hebben helaas alleen geen gletsjer beklommen, maar de beelden geven een goeie indruk van het fantastische park.  Klik hier voor de link.

Groeten Peter en Sandra

Ps. Klik hier voor de foto´s.

19 reacties

Twan en Debbie schrijft:

Ha kinders,

De nada, he van dat boekje! Wow, wow, wow, wat een fantastische foto´s!! Het haalt allemaal weer herinneringen naar boven van onze eigen reis en het kriebelt weer flink...! Zo te zien wordt Patagonie onze nieuwe reisbestemming...en misschien dus toch maar wennen aan die kou dan! Je hoort het: we genieten op afstand met jullie mee! Enjoy!!!
liefs Twan en Debbie

Rieky schrijft:

Prachtig ,die fotoreportage van jullie.
Met plezier jullie reisverhaal gelezen,
geweldig wat jullie meemaken.
Wel afzien af en toe,maar dat hoort erbij.
Ik kijk nu al uit naar het volgende verslag.
Geniet ervan en pas goed op elkaar.
groetjes en kus mama en Marijn.

Anne-Marie schrijft:

Hi San en Peter!
Super om weer een update te krijgen! Was al bang dat jullie de griep hadden : ) Mooie foto's!!!! Op naar de volgende update!

Yvonne en Ger schrijft:

Toch fijn dat berichtje en dat het goed met jullie gaat. Prachtige foto's van sneeuw en een bibberende Sandra. En dat terwijl we hier in de zon zitten. Wat een prachtig avontuur en bijzondere ontmoetingen; van de vrouw met de snor tot en met een kind van drie dat Japans aan het leren is. En er komen ongetwijfeld nog veel meer avonturen. We kijken uit naar de volgende nieuwsflits.

Yvonne en Ger

Tessa schrijft:

Hee bikkels! Wat een verhalen weer zeg, wow :-) Super om te horen dat het allemaal zo bijzonder is daar! Doe voorzichtig! Kus, ook van Wim

Suzanne schrijft:

Nou, dat ziet er allemaal weer goed uit! Krijg stiekem wel een beetje heimwee... Het is hier allemaal weer zo gewoon! Dus geniet er maar lekker van!
Groetjes Suzanne

Marli schrijft:

Ik vind jullie helden! Zwaar afzien zo'n tocht van 4 dagen, maar wat enorm kicken als je beloond wordt met al die mooie uitzichten!!
Enjoy amigos ;-)
X Smarrel

Nicole schrijft:

Hee San en Peter! Wat een prachtige foto's zeg! Wel afzien maar ik kan begijpen dat dat het zeker waard was. Veel plezier! Kus van mij en Jap

Kristel schrijft:

He San en Peter!

WAAUUUW de foto's spreken weer voor zich en met jullie verhaal erbij lijkt het net of we er zelf zijn...
Groetjes vanaf het zonnige Mierd ;-) (het is hier 23 graden)

Kus Kristel en van Robbie

Esther schrijft:

Wat een mooie foto's zeg!! In mei in de sneeuw zitten, dat best bizar, maar echt super mooi!
Veel plezier! En blijf mooie verhalen schrijven!

xx Es

Twan schrijft:

He Peter en San,

Toffe trek zeg! Hebben jullie je er mooi in laten lullen ;-)

Maar dat moet je meegemaakt hebben he! dat zijn de mooiste herinneringen. Ik ben stiekem zeer jaloers, zou zo meegegaan zijn, echt heel vet!

Ik ben benieuwd naar de volgende avonturen, succes!

Marjon schrijft:

Hi! Wat cool allemaal, super dat jullie het w-parcour hebben gelopen! Lekker knus he die tent :)
Veel plezier nog! x

Tonnie schrijft:

Wat een geweldige foto's het is daar inderdaad prachtig en we genieten met jullie mee.
xx Papa en mama

Roger schrijft:

Hey Peter & Sandra,

Wat een mooie foto´s man! Niet meer normaal! Maar waren dat nou echt afdrukken van een Puma?

Moet wel toegeven dat ik een beetje jaloers ben. Jullie maken echt gave dingen mee!

Grt
Rogér

Pauline schrijft:

Hola terug!
Wow die foto's zijn echt waanzinnig mooi!
En wat zullen jullie koude nachten hebben gehad, ik had al bevroren voeten in de Ardennen 's nachts.
Ben bijna verdronken met kanoen (geen grapje) en daarna verdwaald omdat ik aan de verkeerde kant van de rivier stond. Maarja 3 uur survivalen in je eentje is ook spannend :S
Ik heb oma net gesproken en ik moest jullie een hele dikke zoen en knuffel geven, dus bij deze!

xxx Plien

Daan schrijft:

Nog bedankt voor jullie felicitatie! We misten jullie wel hoor! Heb nog steeds wijn en bier staan ;-) Zie dat iedereen hier op de foto;s aan het geilen is dus die ga ik ook even kijken. Heel veel plezier nog en ik lees snel weer wat (hoop ik)

dikke kus

Patrick schrijft:

Hey Leg en Sandra,

Echt super gaaf zo'n tocht en super mooie foto's.

Zijn toch net ander bergjes dan in de amstel gold race

geniet er van en veel succes met jullie reis.

Vergeet je UCI Whereabouts niet;)

Groetjes Patrick en Lotte

Monique schrijft:

Heey Peter en Sandra,

Klinkt allemaal heel leuk! Die maanden vliegen voorbij! Vooral met domino in de kroeg!!
Ik ga jullie foto's bekijken!
Veel plezier daar nog!

Xxx Monique

Dinia schrijft:

Hoi Sandra en Peter,
Ik heb jullie verslag met plezier gelezen (vlotte schrijver/ster) Ook de foto's zien er prachtig uit.
Wat een belevenissen, mooi dat je dat samen mee kunt maken, geniet ervan.
Groetjes ook van de andere kantjes

Vul onderstaande velden in om een reactie te plaatsen op dit reisverhaal.

naam *
bericht *
   Stuur mij een e-mail bij nieuwe reacties op dit verhaal.

Laatste foto's

Er zijn nog geen fotoseries.

Laatste reacties

Meer reacties

Blijf op de hoogte!

Laat je e-mail achter en ik stuur je een mailtje als ik een nieuw verhaal of nieuwe foto's op de site heb gezet.

E-mail adres: